Intolerance laktózy vs alergie na mléko

17.01.2025

Jaký je rozdíl mezi laktózovou intolerancí a alergií na mléko?

Alergie na mléko

Projevuje se v momentě, kdy náš imunitní systém přehnaně reaguje na přítomnost mléčných bílkovin. Alergie na kravské mléko je jednou z nejčastějších potravinových alergií u kojenců a dětí. V ojedinělých případech se může rozvinout také v dospělém věku. Nicméně lidé mohou být alergičtí i na jiné druhy mléka jako je kozí nebo ovčí. Existují dva typy alergie na mléko - Immunoglobulin E (IgE) – podmíněná a Immunoglobulin E (IgE) – nepodmíněná. 

V kravském mléce jsou dva hlavní proteiny, které mohou způsobit alergickou reakci:

  • Kasein, který se nachází v pevné části (syřidle) mléka a sráží se.
  • Syrovátka, která se nachází v tekuté části mléka.

Rizikové faktory, které mohou zvýšit riziko rozvoje alergie na mléko:

  • Přítomnost jiných alergií
  • Atopické ekzémy
  • Genetika
  • Kojenecký nebo dětský věk
  • Laktózová intolerance

Laktózová intolerance

Tělo při ní není schopné efektivně trávit mléčné cukry. Tenké střevo totiž produkuje nízké hladiny laktázy. Odhady naznačují, že laktózovou intolerancí trpí až dvě třetiny světové populace. Nízké hladiny laktázy vedou k zažívacím potížím jako je bolest břicha, nadýmání, průjem a plynatost. Mimo jiné se mohou objevit také poruchy nálady a spánku spojené s gastrointestinálním diskomfortem.

Možné příčiny laktózové intolerance zahrnují:

  • Snižování laktázové perzistence – stav, kdy střevo po kojeneckém věku produkuje čím dál méně laktázy. Hladiny laktázy se tak postupem času s věkem snižují a člověk může příznaky intolerance pociťovat až během dospívání nebo v dospělém věku.
  • Vrozený nedostatek laktázy – jedná se o vzácný stav, kdy jedinec již od narození produkuje málo nebo žádnou laktázu.
  • Poškození tenkého střeva – může způsobit například Crohnova choroba nebo celiakie, čímž se naruší tvorba laktázy.
  • Předčasně narozené děti – jejich střevo nemusí produkovat dostatek laktázy a mohou si tak procházet symptomy intolerance v kojeneckém věku a raném dětství. Je zde ale možnost, že se s věkem tvorba laktázy upraví a děti později mléčné cukry budou snášet.

Management alergie na mléko

Jedinou osvědčenou cestou je vyhýbání se mléku nebo potravinám, které jej obsahují. Lidé, kteří jsou na mléko alergičtí nebo rodiče dětí, které mají tuto alergii, musí velmi pečlivě číst potravinové etikety, kde je běžně alergen tučně označen. Mléčné bílkoviny se nacházejí v mnoha potravinách a dokonce i v těch, kde byste je vůbec neočekávali. Například konzervovaný tuňák, klobásy a další nemléčné výrobky mohou obsahovat kasein jako aditivum. Výrobci také uvádí informaci, že jejich potravinářské výrobky „mohou obsahovat stopy mléka“ nebo že jsou vyrobeny v zařízení, které také zpracovává mléko a výrobky z něj.

V případě silných alergií na mléko s rizikem anafylaxe, alergolog doporučí pacientům nosit sebou autoinjektor obsahující adrenalin, který poskytuje rychlou pomoc. Pokud dítě trpí touto nebo jinou silnou alergií, měli by být o jeho stavu informování učitelé, vychovatelé atp.

Management laktózové intolerance

Stejně jako u alergie je nejlepší mléko, mléčné výrobky a produkty z něj vynechat. Na rozdíl od alergie může u intolerance existovat individuální množství, které jedinec toleruje. To je nutné vypozorovat a není tedy vždy třeba mléko vyřadit úplně. Další možností umožňující konzumovat i větší dávky laktózy, je suplementace laktázy ve formě doplňku stravy. Ta se podává před konzumací jakékoliv potraviny obsahující laktózu.