
Folát je přirozeně se vyskytující vitamín B9. Jeho název je odvozen od latinského slova „folium“, což znamená list. Je přítomný v široké škále potravin, jako je listová zelenina, citrusové plody, fazole, vejce, maso a obiloviny. Aktivní forma vitamínu B9 je známá jako 5-methyltetrahydrofolát, methylfolát nebo 5-MTHF.
Kyselina listová je syntetická forma vitamínu B9, také známá jako monopteroylglutamová kyselina. Lze ji nalézt v doplňcích stravy a obohacených potravinách. (1)
Mimo jiné také již existují doplňky stravy obsahující bioaktivní methylfolát.
Další rozdíly:
- Trávení: Folát se zpracovává v tenkém střevě. Kyselina listová je metabolizována játry.
- Stabilita: Folát obsažený v potravinách se snadno rozkládá po vystavení teplu nebo světlu. Kyselina listová je stabilnější, díky čemuž jsme schopni prostřednictvím její suplementace získat vyšší dávky vitamínu B9.
- Nežádoucí účinky: Jíst příliš mnoho folátu vám obecně neublíží. Užívání příliš velkého množství kyseliny listové může způsobovat nežádoucí účinky jako je nadýmání, ztráta chuti k jídlu nebo nevolnost.
Pokud jde o vitamíny a minerály, je obvykle ideální přijímat je přirozeně prostřednictvím stravy. Existují však situace, kdy je vhodné kyselinu listovou nebo methylfolát suplementovat:
- Těhotenství
- Abnormální mutace genu MTHFR
- Při potřebe podpořit zažívací trakt
- Nízké hladiny žaludeční kyseliny
- Alkoholismus
Gen MTHFR
Odhaduje se, že 25 až 60 procent populace má variaci v jednom ze svých genů MTHFR ovlivňující jejich schopnost přeměnit kyselinu listovou, a dokonce i část folátu, na bioaktivní formu. Správná funkce a tvorba tohoto genu umožňuje bioaktivnímu methylfolátu vstoupit do buněk a překonat hematoencefalickou bariéru.
MTHFR je příčinou zvýšených hladin homocysteinu. Methylfolát jakožto aktivní forma vitamínu B9 hraje roli při přeměně homocysteinu na neškodnou aminokyselinu methionin. Pokud tedy methylfolát chybí kvůli mutaci MTHFR, může se homocystein hromadit do nebezpečných hladin.(6)
Pozor na množství
Konzumace velkého množství vitamínu B9 může maskovat deficit vitamínu B12, což je vážný stav a může vést k poškození mozku a nervového systému. Její příjem by neměl překročit 1000mcg.
Závěr
Vitamín B9 je zcela zásadní pro normální funkci lidského těla. Většina dětí a dospělých přijímá jeho dostatek ze stravy. Jsou případy, jako například těhotenství, kdy je velice důležité tělu vitamín B9 prostřednictvím suplementace. O správném dávkování a formě doplňku stravy se vždy poraďte s lékařem.
Autorka článku: Lucie Kokyová
Zdroje:
(1) https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/folic-acid/
(2) Zhou Q, Dong G, Wang Q, Shen H, Zhang Y, Zhang S, Chen J, Li X. Preconception folic acid supplementation for the prevention of birth defects: a prospective, population-based cohort study in mainland China. BMC Pregnancy Childbirth. 2024 Feb 6;24(1):114. doi: 10.1186/s12884-024-06283-8. PMID: 38321376; PMCID: PMC10845381.
(3) https://wicworks.fns.usda.gov/resources/eye-nutrition-folate-and-folic-acid
(4) https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/folic-acid
(5) Pieroth R, Paver S, Day S, Lammersfeld C. Folate and Its Impact on Cancer Risk. Curr Nutr Rep. 2018 Sep;7(3):70-84. doi: 10.1007/s13668-018-0237-y. PMID: 30099693; PMCID: PMC6132377.
(6) Maternal folate, alcohol and energy metabolism-related gene polymorphisms and the risk of recurrent pregnancy loss. J Dev Orig Health Dis. 2012 Oct;3(5):327-32.
(7) https://womenshealth.gov/a-z-topics/folic-acid