Ultrazpracované potraviny a intenzivní zemědělství

29.10.2024

Nadměrná konzumace ultrazpracovaných jídel (jídel, která nejsou čerstvá a která prošla průmyslovou úpravou) bohužel v těle způsobuje stav blízký podvýživě. Je to hlavně kvůli nedostatku mikronutrientů, které jsou pro chod organismu nezbytné. Problém ještě zesiluje klesající obsah živin v půdě.

Organismus pro svoje fungování potřebuje mastné kyseliny, enzymy, probiotické kultury, vitamíny, minerály, antioxidanty a další bioaktivní složky. Bohužel, nadměrná konzumace fast-foodu a všemožných průmyslově upravených potravin (cukroviny, pizza, bílé pečivo, atd.) nás o tyto živiny ochuzuje, průmyslově upravené potraviny jich obsahují jen minimální nebo nulové množství.

Negativní rysy ultrazpracovaných potravin:

  • Vysoký glykemický index - vysoké množství sacharidů na 100 g potraviny. Souvisí to se selektivním pěstováním pšenice a rýže kvůli vyšším výnosům, tyty plodiny mají vyšší množství kalorií
  • Mastné kyseliny - průmyslová úprava redukuje výživovou hodnotu tuků, jsou ve velkém používány rafinované oleje, používají se živočišné zdroje s převahou nasycených tuků
  • Skladba makronutrientů - obilné cereálie, jaké dnes jsou, se liší od tradiční stravy, mají vysoký podíl sacharidů a tuků
  • Nedostatek mikronutrientů - intenzivní zemědělství bez remineralizace může vést k nedostatku živin v půdě, průmyslová úprava pak živiny dále snižuje
  • Nerovnováha pH - ultrazpracovaná strava posiluje v těle kyselé prostředí, tělo reaguje odebíráním minerálů z kostí a zubů pro posílení alkalického prostředí
  • Podíl sodíku a draslíku - přidání soli do jídel jako konzervantu a ochucovadla výrazně ovlivnilo zvýšilo podíl sodíku, to může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku a dalším problémům
  • Obsah vlákniny - zpracované potraviny obsahují méně vlákniny než je zapotřebí, to vede ke zhoršování stavu zažívacího traktu a k rozvoji nemocí

Zemědělství

Vlivem intenzivního zemědělství navíc klesá obsah živin v půdě. rotuje se menší počet plodin, je vyšší produkce na m2, nadměrně se používá dusík a snížil se čas, kdy půda odpočívá. Navíc přišla chemická hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované rostliny a další faktory.

To vše vedlo k postupnému poklesu živin (minerálů) v půdě a následně samozřejmě také k poklesu živin v plodinách. Od čtyřicátých let 20. století klesl obsah živin v plodinách v množství mezi 14 % a 55 %. Máme sice větší, ale méně výživné ovoce a zeleninu. 

 

 

Narůstající nároky na pracovní výkon a péči o rodinu vyžadují, abychom byli v dobré kondici. Vždy se proto vyplatí poohlédnout se po organicky pěstované zelenině a ovoci, potravinách z organických farem a chovů, kde žijí zvířata v důstojných podmínkách. Čím pestřejší a čerstvější bude naše strava, tím více se zlepší náš příjem živin. Při doplňování potřebných mikronutrientů můžou pomoci i doplňky i stravy.

Značka Viridian Nutrition nabízí etické doplňky stravy se 100% čistým složením obsahujícím pouze bioaktivní složky bez syntetických aditiv a v rostlinných kapslích.