Vliv stravy na organismus - které potraviny snižují oxidativní stres

08.11.2024

Typická západní strava je bohužel plná ultrazpracovaných potravin a fast foodu, které obsahují jen velmi málo mikronutrientů a bohužel v těle zvyšují oxidativní stres. Výběrem vhodných potraviny můžeme oxidativní stres naopak snížit. Čerstvá a pestrá strava (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, ideálně ne z pšenice, fermentované produkty) obsahuje vitamíny a různé fytonutrienty, které v těle působí jako antioxidanty. Nezbytné jsou samozřejmě také minerály, enzymy a probiotické kultury.

Jak má vypadat ideální zdravý talíř:

  • Polovinu talíře vyplňte zeleninou a salátovými ingrediencemi, použít lze například brokolice, květák, hrášek, špenát, řeřicha, různé bylinky, fenykl, celer, paprika, okurka, cuketa 
  • Jednu čtvrtinu vyplňte kořenovou zeleninou jako je mrkev, tuřín, červená řepa, pastinák atd., bramborami, celozrnnými obilninami, ovocem nebo luštěninami
  • Poslední čtvrtinu vyplňte bílkovinami (ryby, maso, vejce, mléčné produkty, drůbež, luštěniny, tofu)
  • Přidejte jedno polévkovou lžíci semínek, oříšků nebo olivového oleje
  • Doprovoďte doplňky stravy dle vaší potřeby
  • Tento jednoduchý návod může být užitečný pro každé jídlo od snídaně až po večer

​​​​​​​

Pro doplnění potřebných mikronutrientů mohou pomoci i doplňky stravy. Značka Viridian nabízí multivitamíny a multiminerály pro celou rodinu se 100% čistým složením. Doplňky stravy značky Viridian najdete zde.