
Těhotenství je období spojené s vysokou zátěží pro organismus. Dochází ke změnám v oblastech jako je váha, tlak, cukr, inzulínová rezistence i dalších. Tyto změny jsou do určité míry přirozené a nelze se jim zcela vyhnout, neměly by ale začít ohrožovat průběh těhotenství nebo maminku. Vždy je třeba dbát na rady lékaře, vždy také pomůže co nejpestřejší strava.
Jaké potraviny vybírat
Kromě čerstvé zeleniny a ovoce, kvalitního zdroje masa a celozrnného pečiva, by se ženy v těhotenství měly poohlížet i po fermentovaných (kvašených) potravinách jako jsou kvalitní jogurty, kefíry, kimchi, natto nebo i klasické kysané zelí. Tyto potraviny obsahují potřebné probiotické kultury, které mají pozitivní vliv na mikrobiom. Ten tvoří obrovské množství bakterií žijících v symbióze s naším tělem. Problém nastává, pokud z nějakého důvodu dojde k nerovnováze mezi jednotlivými zastoupenými druhy.
Takovým důvodem může být právě těhotenství, kdy tělo vyžaduje zvýšený přísun živin, tedy i probiotických kultur. Vyrovnaný stav mikrobiomu pak pomáhá dobrému průběhu těhotenství po fyzické i psychické stránce, a má souvislost například s hmotností a dalšími oblastmi.
Mimo probiotik jsou důležitými složkami také kyselina listová a inositol, které se jsou potřebné pro vývoj plodu. Kyselinu listovou najdeme v listové zelenině, špenátu, zelí a dalších druzích zeleniny. Inositol se vyskytuje v luštěninách a ořeších, najdeme jej i v celozrnných obilovinách.
Co nejpestřejší strava je tedy základ, pomoci můžou i doplňky stravy, nejlépe bez obsahu plnidel, pojiv a dalších syntetických přísad.
Autor článku: Tomáš Kouřil