Vitamín D, vitamín K2 a hořčík – silná trojice pro kosti, cévy a obranný štít

24.01.2025

Hořčík jakožto minerál a elektrolyt tělo využívá k mnoha biochemickým reakcím a je nezbytný pro vstřebávání vitamínu D. Zdá se, že všechny enzymy, které jsou zodpovědné za metabolizaci vitamínu D, vyžadují hořčík. Pokud jsou jeho hladiny nízké,  tělo není schopné efektivně aktivovat a zpracovat vitamín D.

Vitamin D je jediný vitamín, který si naše tělo dokáže vyrobit za přítomnosti slunečního záření. Během slunečných měsíců jej proto většina lidí má dostatek. Během zimy je ale jeho tvorba snížená a v důsledku toho je nedostatek vitaminu D rozšířený a předpokládá se, že postihuje jednu miliardu dětí a dospělých po celém světě.

Hlavní benefity kombinace hořčíku a vitamínu D

  • Zvýšená absorpce vápníku: Vitamin D3 usnadňuje vstřebávání vápníku ve střevech, zatímco hořčík společně s vitamínem K2 přispívá ke správnému využití vápníku v těle. Společně podporují kosti i cévy tím, že zajišťují ukládání vápníku tam, kde je potřeba.
  • Funkce svalů a nervů: Hořčík je životně důležitý pro funkci svalů a nervů, zatímco vitamín D3 pomáhá udržovat svalovou sílu. Tato kombinace může být zvláště výhodná pro sportovce a osoby s aktivním životním stylem.
  • Nálada a spánek: Obě živiny hrají velkou roli při regulaci nálady a spánku. 
  • Podpora obranného štítu: Vitamin D3 moduluje funkci obranného štítu, zatímco hořčík jej podporuje jako celek, jejich kombinace je tak komplexním posílením.
  • Srdce: Obě živiny jsou spojovány s podporou srdce a cév. 
  • Výroba energie: Hořčík se podílí na energetickém metabolismu a vitamín D3 může přispívat k celkové vitalitě. Tato kombinace tak může pomoci bojovat proti únavě a podpořit hladinu energie.

Úloha vitamínu K2

Vitamín K2 úzce spolupracuje s vitamínem D. Vitamín D pomáhá transportovat vápník ze střev a ledvin do krevního řečiště. Pak přichází na řadu vitamín K2, který vápník odebírá a ukládá jej do kostí a zubů. Na tomto se mimo jiné podílí také hořčík. Zabraňuje tak tzv. vápníkovému paradoxu, kdy dochází k ukládání vápníku do cév. 

Proč se veganské zdroje jeví jako vhodnější volba?

Výzkum naznačuje, že veganský vitamín D3 získaný z lišejníků nebo řas vykazuje podobnou účinnost a rychlost vstřebávání jako vitamín D3 získaný ze zvířat. Dalším aspektem je udržitelnost a životní prostředí, kdy produkce veganského vitamínu D3 z rostlinných zdrojů, má obecně nižší dopad na životní prostředí ve srovnání se zdroji živočišného původu. Pěstování lišejníků, řas a hub vyžaduje méně zdrojů a snižuje uhlíkovou stopu spojenou s tradičními metodami. Dále se dá rostlinnými zdroji předejít různým alergiím nebo přecitlivělostem na živočišné zdroje.

Autor článku: Tomáš Kouřil